Werkstraf bij ontucht met kind

Over het algemeen wordt ontucht met een kind bestraft met een gevangenisstraf vanaf de 6 maanden. Toch zien we ook steeds vaker uitspraken waarbij de rechter rekening houdt met een meer vrijwillig karakter van het seksuele contact en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en op basis daarvan een werkstraf oplegt in plaats van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Voorbeelden werkstraf bij ontucht

Voorbeelden van uitspraken waarbij hoofdzakelijk een werkstraf werd opgelegd bij ontucht met een kind zijn:

  • Rb Gelderland, 28 september 2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:5192
    368 dagen gevangenisstraf, waarvan 365 dagen voorwaardelijk (dus onvoorwaardelijk gelijk aan voorarrest) en 240 uur werkstraf
  • Rechtbank Limburg, 12 november 2013, ECLI:NL:RBLIM:2013:8593
    Seks 18 jarige, met 13 jarig meisje. Rechtbank gaat uit van eenmalig incident, die de verdachte op een relatief jonge leeftijd heeft gemaakt . Volgens rechtbank had verdachte oprecht de intentie had om een affectieve relatie met het slachtoffer op te bouwen en daarbij te hard van stapel is gelopen. Werkstraf 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

Verbod voor werkstraf?

Het verbod voor de rechter om een werkstraf op te leggen geldt ook niet altijd. Er kunnen situaties bestaan waarbij er geen sprake is van een ernstige lichamelijke inbreuk op de lichamelijke integriteit of dat hieraan getwijfeld kan worden. Dit zien we o.a. in een uitspraak van de rechtbank Rotterdam, 23 november 2017, ECLI:NL:RBROT:2017:9356 waarin het ging om vrijwillig seksueel contact tussen een 27 jarige en een 14-jarige. De relatie vertoonde kenmerken van affectie, hetgeen ook een rol heeft gespeeld.

< Terug naar Meer informatie ontucht minderjarige/kind
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden